Itt az eperszezon!
2011.05.17. 16:11
Május királynője az eper!
Az eper a tavasz első bogyós gyümölcse.
Ez a csodaszép piros színű gyöngy, a legaromásabb gyümölcsök egyike, amit a benne lévő gyümölcssavak, és gyümölcscukrok kavalkádjának köszönhet.
Érdemes minél többet fogyasztani belőle, mert igen kiváló szomjoltó.
De készíthetünk belőle édességeket, süteményeket, sőt mi több ételeket is.
Nézzünk tehát pár epres receptet!
100g eperben 34 kcal 7,2g szénhidrát van!
Epermisu golyók
Hozzávalók 4 főre:
- 35 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg mascarpone
- 2 cs diab.vaníliás cukor
- 3-4 ek diab. cukor
- 3 ek diab. kakaópor
- vanília aroma
- 20-30 db apró szemű eper
Elkészítés:
1. A kekszet, a mascarponét, a cukrot, a vanília aromát és a vaníliás cukrot összedolgozzuk.
- Az epreket megmossuk.
- Diónyinál egy kicsit nagyobb golyókat formálunk úgy, hogy az epret a közepébe tesszük.
- Kakaóporba meghempergetjük.
- 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Félbevágva kínáljuk. (Így nem olyan nagy és nagyon mutatós is.)
Eperleves 10 perc alatt
Hozzávalók:
- 1/2 kg eper
- kb 1/2 liter ásványvíz
- pár levél menta
- 1/2 zöldcitrom
- kevés diab. cukor (ízlés szerint, el is maradhat)
- jégkocka
Elkészítés:
1. Az epret összeturmixoltam a mentával és a cukorral.
2. Egy tálba beleszórtam a jégkockát, rászűrtem az epret és annyi ásványvízzel öntöttem fel, hogy leves sűrűségű legyen.
Epres túróhab
Hozzávalók 5 főre:
250 g túró
100 g natúr joghurt
400 g eper
60 g diab.cukor
2 tojásfehérje
Elkészítés:
1. A túrót finom lyukú szűrőn, egy kanál segítségével, áttörjük. Joghurttal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a cukrot.
2. Az epret kicsumázzuk, megmossuk, megszárítjuk és turmixban vagy botmixerrel pépesítjük, ez is mehet a tálba.
3. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzáforgatjuk az epres-joghurtos túróhoz.
4. Jól lehűtve kínáljuk.
Epres hideg túrógombóc
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg túró
2 ek tejföl
1 citrom reszelt héja
2 ek citromlé
1 tk vanília aroma
3 csomag diab. vaníliás cukor
5 dkg búzadara
kb. 14 db kisebb
epera töltéshez
beforgatáshoz
kókuszreszelék/ kakaós tortadara/ apróra vágott, pörkölt mogyoró
Elkészítés:
1. A túrómassza alapanyagait összedolgozzuk és legalább 3 órára hűtőbe tesszük (hogy a búzadara jól megduzzadhasson).
2. Hidegen a massza jól formázhatóvá válik, tenyerünkkel golyókat alakítunk ki belőle (kb. 14 db lesz), közepükbe egy-egy szem epret nyomunk.
3. Beforgatjuk a gombócokat a kókuszreszelékbe, tortadarába vagy mogyoróba.
4. Tálalás előtt újra hűtőbe tesszük fél órára.
Hello Kitty Torta
hozzávalók 6 főre
Piskóta:
- 6 tojás
- 20 dkg diab.cukor
- 2 ek víz
- 7 ek csökkentett ch liszt
- fél cs sütőpor
- 1 dkg diab. kakaópor
Krém:
- 1 cs eperízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek diab.cukor
- 15 dkg vaj
- 15 dkg friss eper
Díszítéshez:
- 5 ek diab.cukor + 1 ek víz (kenhető legyen)
- színes cukrok helyett használjunk friss gyümölcsöket vagy aszalmányokat
- tortabevonócsoki
Elkészítés:
- A 6 tojásfehérjét felverjük habnak, félreállítjuk.
- A 6 tojássárgáját kikeverjük 20 dkg cukorral és 2 ek vízzel.
- Hozzáadunk 7 ek lisztet, fél csomag sütőport, és beleszitálunk 1 dkg kakaóport.
- A végén óvatosan beleforgatjuk a 6 tojás felvert habját.
- Kör alakú tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, majd megsütjük.
- A krémhez egy csomag eperízű pudingot felfőzünk 4 dl tejjel, majd kihűtjük.
- 15 dkg vajat kikeverünk 3 ek cukorral.
- Miután a puding kihűlt, apránként hozzákeverjük a cukros vajhoz.
- A kihűlt piskótát félbevágjuk, betöltjük az epres krémmel, rászórjuk a megmosott, felaprított friss epret, majd rárakjuk a felső piskótát.
- A tetejére olvasztott csokiból megrajzoljuk a Hello Kitty formát, amelybe belekenjük a vízzel kikevert cukrot. Színes gyümölcsökkel, kakaó porral (ízlés szerint) kirakjuk a masnit és az orrát.
- Körülötte a maradék krémmel díszítjük.
Cicás gyümölcsrizs
Hozzávalók 10 adaghoz:
50 dkg rizs, készíthetjük a Dia-Wellness új tejberizs alapjából is (szénhidrát 100g-ban 17,7g!)
6 dl tej
15 dkg diab.cukor
1 csomag diab.vaníliás cukor
80 dkg tetszőleges gyümölcs (vagy lecsepegtetett befőtt)
4 dl tejszín
A díszítéshez:
almaszeletek,eper,őszibarack befőtt, kiwi, körte ízlés szerint
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, 6 dl forró vízben feltesszük főni, egy csipet sóval megszórjuk, és lefedjük. A tejet felforraljuk a cukorral és a vaníliás cukorral.
Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a forró, cukros-vaníliás tejet, és letakarva nagyon óvatosan főzzük, időnként keverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, levesszük a tűzről, de a fedőt nem vesszük le még róla 20-30 percen át. Amikor megpuhult a rizs, kiborítjuk egy nagyobb tálba, hogy hűljön. Apróra vágjuk a gyümölcsöket. Ha befőtteket is használunk, keverhetünk a kihűlt rizsbe kevés befőttlevet, hogy szaftosabb legyen. Összekeverjük a rizst és a gyümölcsöket, ha szükséges cukorral még ízesíthetjük. A tejszínből kemény habot verünk, és lazán belekeverjük a gyümölcsös rizsbe. Rövid időre hűtőbe tesszük, megdíszítjük a félretett megmosott gyümölcsökkel, és tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 340 kcal
Epres pite
Hozzávalók:
15-20 dkg eper
6 tojás
30 dkg diab.cukor
fél citromleve
1 csomag diab.vaníliás cukor
20 dkg csökkentett ch liszt
20 dkg vaj
Elkészítés:
A 6 tojás sárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és citrom levét. Összekeverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet. Utána óvatosan hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, egyneművé dolgozzuk finoman. Az így kapott tésztát lisztezett tepsibe öntjük.
A megmosott epret 1/3-2/3 arányban elosztjuk (lehetőleg az 1/3 részben egyforma eprek legyenek). Az epreket félbevágjuk, és 2/3 részét beleszórjuk a tepsiben lévő masszába. Előmelegített sütőben, lassú tűzön 30-35 percig sütjük.
Ha kihűlt, a maradék epret szépen a tetejére helyezzük.
Epres tejszíns colada
Hozzávalók:
10 dkg eper
1 dl 100%-os ananászlé
fél dl tejszín
1 evőkanál kókuszkrém (vagy 1 evőkanál kókusztej-por vagy kókuszszirup)
ha az eper savanykás kis édesítőszer
fél pohár tört jég vagy jégkocka.
Elkészítés:
A hozzávalókat, a jégen kívül, összeturmixoljuk. Amikor már egynemű, krémes a keverék, beleöntjük a jeget, és azzal is turmixoljuk 4-5 másodpercig (éppen csak összeforgatjuk). A pohárba öntött italt eperrel, ananásszelettel díszíthetjük.
Pezsgős epres tiramisu
Hozzávalók 4 főre (4 kehelyhez):
A krémhez:
25 dkg házi krémsajt(vagy philadelphia krémsajt)
1 tojás + 2 tojás sárgája
2 ek méz v. édesítő
1 dl édes pezsgő
1 tk kukoricakeményítő
Az eperhez:
30-40 dkg eper
2 ek balzsamecet
2 ek méz v. édesítő
+ babapiskóta, mentalevél
Elkészítés:
A tojásokat keverjük össze a mézzel, a pezsgővel, és a keményítővel, majd gőz felett folyamatos kevergetés mellet sűrítsük be.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjük bele csomómentesre a krémsajtot.
Az epret mossuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
Egy serpenyőben hevítsük fel a mézet a balzsamecettel.
Amikor forr, adjuk hozzá az eperdarabokat, és maximum 1 percig pároljuk.
Ezt követően az epreket vegyük ki egy tálra.
A babapiskótát törjük darabokra, és a visszamaradt epres mártásba forgassuk bele.
Vegyünk 4 poharat, és rétegezzük bele a hozzávalókat (krém, piskóta, eper, stb.).
A kelyheket egész piskótával, eperszemekkel, és menta levelekkel díszíthetjük.
Epres csirkesaláta ananásszal
Hozzávalók 2 főre:
1 közepes érett ananász
15 dkg csirkemell filé
10 szem eper
hagymacsíra
1 ek szezám olaj (vagy olíva)
só
durvára tört színes bors
őrölt chili
szezámsó
A majonézhez:
5 ek U1 majonéz
2 ek sűrű tejszín
1 tk U1 mustár
édesítő (vagy méz)
só
őrölt színes bors
1 ek citromlé
Elkészítés:
A majonézhez valókat alaposan összekeverjük, és a hűtőben behűtjük.
A csirkemellet apró kockákra vágjuk, és az olajon átpirítjuk.
Sózzuk, borsozzuk.
Az ananászt meghámozzuk, a belét apró kockákra vágjuk.
TIPP: Elegánsabb lesz a tálalás, ha kettévágjuk az ananászt. A torzsát vágjuk ki, majd óvatosan vájjuk ki a húsát. Így két ananász hajót kapunk, amikben tálalhatjuk is a kész salátát.
A húsra tehát dobjuk rá a kockázott ananászt, majd egy ek szezámsóval szórjuk meg, és forgassuk át.
Az epreszemeket csumázzuk ki, mossuk meg, majd negyedeljük.
Keverjük óvatosan a húshoz, de már ne pároljuk tovább.
Őrölt chilivel tüzesebbé tehetjük!
A kész salátát hagymacsírával, és a majonézzel tálalhatjuk.
|