fitfood
 
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 








lomsti Kft.

 

 

 

 

 

Receptek
Receptek : Itt az eperszezon!

Itt az eperszezon!

  2011.05.17. 16:11

Mjus kirlynje az eper!
Az eper a tavasz els bogys gymlcse.
Ez a csodaszp piros szn  gyngy, a legaromsabb gymlcsk egyike, amit a benne lv gymlcssavak, s gymlcscukrok kavalkdjnak ksznhet.
rdemes minl tbbet fogyasztani belle, mert igen kivl szomjolt.
De kszthetnk belle dessgeket, stemnyeket, st mi tbb teleket is.
Nzznk teht pr epres receptet!


100g eperben 34 kcal 7,2g sznhidrt van!


 

Epermisu golyk

 

Hozzvalk 4 fre:

 

  • 35 dkg darlt hztartsi keksz
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 cs diab.vanlis cukor
  • 3-4 ek diab. cukor
  • 3 ek diab. kakapor
  • vanlia aroma
  • 20-30 db apr szem eper

 

 

Elkszts:

 

 

1.      A kekszet, a mascarpont, a cukrot, a vanlia aromt  s a vanlis cukrot sszedolgozzuk.

  1. Az epreket megmossuk.
  2. Dinyinl egy kicsit nagyobb golykat formlunk gy, hogy az epret a kzepbe tesszk.
  3. Kakaporba meghempergetjk.
  4. 1-2 rra htbe tesszk.
    Flbevgva knljuk. (gy nem olyan nagy s nagyon mutats is.)




Eperleves 10 perc alatt

 

Hozzvalk:

 

  • 1/2 kg eper
  • kb 1/2 liter svnyvz
  • pr levl menta
  • 1/2 zldcitrom
  • kevs diab. cukor (zls szerint, el is maradhat)
  • jgkocka

 

Elkszts:

 

 

1.      Az epret sszeturmixoltam a mentval s a cukorral.

2.      Egy tlba beleszrtam a jgkockt, rszrtem az epret s annyi  svnyvzzel ntttem fel, hogy leves srsg legyen.

Epres trhab

 



Hozzvalk 5 fre:



250 g
tr
100 g natr joghurt
400 g eper
60 g diab.cukor
2 tojsfehrje


Elkszts:


1.  A trt finom lyuk szrn, egy kanl segtsgvel, ttrjk. Joghurttal fellaztjuk, majd hozzkeverjk a cukrot.
2.  Az epret kicsumzzuk, megmossuk, megszrtjuk s turmixban vagy botmixerrel ppestjk, ez is mehet a tlba.
3. A kt tojsfehrjt kemny habb verjk, vatosan hozzforgatjuk az epres-joghurtos trhoz.
4. Jl lehtve knljuk.

Epres hideg trgombc

 

 

Hozzvalk 4 fre:


40 dkg
tr
2 ek tejfl
1 citrom reszelt hja
2 ek citroml
1 tk vanlia aroma
3 csomag diab. vanlis cukor
5 dkg bzadara
kb. 14 db kisebb

epera tltshez

 

beforgatshoz

 

kkuszreszelk/ kakas tortadara/  aprra vgott, prklt mogyor

 



Elkszts:

 

1.        A trmassza alapanyagait sszedolgozzuk s legalbb 3 rra htbe         tesszk (hogy a bzadara jl megduzzadhasson).

 

2.      Hidegen a massza jl formzhatv vlik, tenyernkkel golykat alaktunk ki belle (kb. 14 db lesz), kzepkbe egy-egy szem epret nyomunk.

 

3.      Beforgatjuk a gombcokat a kkuszreszelkbe, tortadarba vagy mogyorba.

4.      Tlals eltt jra htbe tesszk fl rra.

 

Hello Kitty Torta

 

hozzvalk 6 fre 

 

Piskta:

  • 6 tojs
  • 20 dkg diab.cukor
  • 2 ek vz
  • 7 ek cskkentett ch liszt
  • fl cs stpor
  • 1 dkg diab. kakapor

 

Krm:

  • 1 cs eperz pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 ek diab.cukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg friss eper

 

Dsztshez:

  • 5 ek diab.cukor + 1 ek vz (kenhet legyen)
  •  sznes cukrok helyett hasznljunk friss gymlcsket vagy aszalmnyokat
  • tortabevoncsoki

 

Elkszts: 

  1. A 6 tojsfehrjt felverjk habnak, flrelltjuk.
  2. A 6 tojssrgjt kikeverjk 20 dkg cukorral s 2 ek vzzel.
  3. Hozzadunk 7 ek lisztet, fl csomag stport, s beleszitlunk 1 dkg kakaport.
  4. A vgn vatosan beleforgatjuk a 6 tojs felvert habjt.
  5. Kr alak tortaformt stpaprral kiblelnk, belentjk a masszt, majd megstjk.
  6. A krmhez egy csomag eperz pudingot felfznk 4 dl tejjel, majd kihtjk.
  7. 15 dkg vajat kikevernk 3 ek cukorral.
  8. Miutn a puding kihlt, aprnknt hozzkeverjk a cukros vajhoz.
  9. A kihlt pisktt flbevgjuk, betltjk az epres krmmel, rszrjuk a megmosott, felaprtott friss epret, majd rrakjuk a fels pisktt.
  10. A tetejre olvasztott csokibl megrajzoljuk a Hello Kitty formt, amelybe belekenjk a vzzel kikevert cukrot. Sznes gymlcskkel, kaka porral (zls szerint) kirakjuk a masnit s az orrt.
  11. Krltte a maradk krmmel dsztjk.



Cics gymlcsrizs



Hozzvalk 10 adaghoz:

50 dkg rizs, kszthetjk a Dia-Wellness j tejberizs alapjbl is (sznhidrt 100g-ban 17,7g!)

 

             6 dl tej

 

15 dkg diab.cukor

 

1 csomag diab.vanlis cukor

 

80 dkg tetszleges gymlcs (vagy lecsepegtetett beftt)

 

4 dl tejszn

 

A dsztshez:

almaszeletek,eper,szibarack beftt, kiwi, krte zls szerint



A rizst megmossuk, lecsepegtetjk, 6 dl forr vzben feltesszk fni, egy csipet sval megszrjuk, s lefedjk. A tejet felforraljuk a cukorral s a vanlis cukorral.

Amikor a rizs beitta a vizet, rntjk a forr, cukros-vanlis tejet, s letakarva nagyon vatosan fzzk, idnknt keverjk. Amikor mr majdnem beitta a tejet, levesszk a tzrl, de a fedt nem vesszk le mg rla 20-30 percen t. Amikor megpuhult a rizs, kibortjuk egy nagyobb tlba, hogy hljn. Aprra vgjuk a gymlcsket. Ha beftteket is hasznlunk, keverhetnk a kihlt rizsbe kevs befttlevet, hogy szaftosabb legyen. sszekeverjk a rizst s a gymlcsket, ha szksges cukorral mg zesthetjk. A tejsznbl kemny habot vernk, s lazn belekeverjk a gymlcss rizsbe. Rvid idre htbe tesszk,  megdsztjk a flretett megmosott gymlcskkel, s tlaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyaszthat: kb. 2 ra mlva
1 adag: 340 kcal

 

Epres pite

 

Hozzvalk:

 



15-20 dkg
eper
6 tojs
30 dkg diab.cukor
fl
citromleve
1 csomag diab.vanlis cukor
20 dkg cskkentett ch liszt
20 dkg vaj

 

 

Elkszts:

 

A 6 tojs srgjt a vajjal s a cukorral habosra keverjk. Hozzadjuk a vanlis cukrot s citrom levt. sszekeverjk, majd kanalanknt hozzadjuk a lisztet. Utna vatosan hozzadjuk a felvert tojsfehrjt, egynemv dolgozzuk finoman. Az gy kapott tsztt lisztezett tepsibe ntjk.

A megmosott epret 1/3-2/3 arnyban elosztjuk (lehetleg az 1/3 rszben egyforma eprek legyenek). Az epreket flbevgjuk, s 2/3 rszt beleszrjuk a tepsiben lv masszba. Elmelegtett stben, lass tzn 30-35 percig stjk.

Ha kihlt, a maradk epret szpen a tetejre helyezzk.

 

Epres tejszns colada




Hozzvalk:

 

 

10 dkg eper
1 dl 100%-os ananszl
 fl dl tejszn
1 evkanl kkuszkrm (vagy 1 evkanl kkusztej-por vagy kkuszszirup)
ha az eper savanyks kis destszer
fl pohr trt jg vagy jgkocka.

 

Elkszts:

 

A hozzvalkat, a jgen kvl, sszeturmixoljuk. Amikor mr egynem, krmes a keverk, belentjk a jeget, s azzal is turmixoljuk 4-5 msodpercig (ppen csak sszeforgatjuk). A pohrba nttt italt eperrel, anansszelettel dszthetjk.

 

Pezsgs epres tiramisu



Hozzvalk 4 fre (4 kehelyhez):

A krmhez:
25 dkg
hzi krmsajt(vagy philadelphia krmsajt)
1 tojs + 2 tojs srgja
2 ek mz v. dest
1 dl des pezsg
1 tk kukoricakemnyt

Az eperhez:
30-40 dkg eper
2 ek balzsamecet
2 ek mz v. dest
+ babapiskta, mentalevl

 

Elkszts:

A tojsokat keverjk ssze a mzzel, a pezsgvel, s a kemnytvel, majd gz felett folyamatos kevergets mellet srtsk be.
Hagyjuk langyosra hlni, majd keverjk bele csommentesre a krmsajtot.
Az epret mossuk meg, vgjuk kisebb darabokra.
Egy serpenyben hevtsk fel a mzet a balzsamecettel.
Amikor forr, adjuk hozz az eperdarabokat, s maximum 1 percig proljuk.
Ezt kveten az epreket vegyk ki egy tlra.
A babapisktt trjk darabokra, s a visszamaradt epres mrtsba forgassuk bele.
Vegynk 4 poharat, s rtegezzk bele a hozzvalkat (krm, piskta, eper, stb.).
A kelyheket egsz pisktval, eperszemekkel, s menta levelekkel dszthetjk.



Epres csirkesalta anansszal



Hozzvalk 2 fre:
1 kzepes rett anansz
15 dkg csirkemell fil
10 szem eper
 hagymacsra
1 ek szezm olaj (vagy olva)
 s
durvra trt sznes bors
rlt chili
szezms

A majonzhez:
5 ek U1 majonz
2 ek sr tejszn
1 tk U1 mustr
dest (vagy mz)
s
rlt sznes bors
1 ek citroml

 

Elkszts:


A majonzhez valkat alaposan sszekeverjk, s a htben behtjk.
A csirkemellet apr kockkra vgjuk, s az olajon tpirtjuk.
Szzuk, borsozzuk.
Az ananszt meghmozzuk, a belt apr kockkra vgjuk.
TIPP: Elegnsabb lesz a tlals, ha kettvgjuk az ananszt. A torzst vgjuk ki, majd vatosan vjjuk ki a hst. gy kt anansz hajt kapunk, amikben tlalhatjuk is a ksz saltt.
A hsra teht dobjuk r a kockzott ananszt, majd egy ek szezmsval szrjuk meg, s forgassuk t.
Az epreszemeket csumzzuk ki, mossuk meg, majd negyedeljk.
Keverjk vatosan a hshoz, de mr ne proljuk tovbb.
rlt chilivel tzesebb tehetjk!
A ksz saltt hagymacsrval, s a majonzzel tlalhatjuk.

 











 


Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros