Itt az eperszezon!
2011.05.17. 16:11
Mjus kirlynje az eper!
Az eper a tavasz els bogys gymlcse.
Ez a csodaszp piros szn gyngy, a legaromsabb gymlcsk egyike, amit a benne lv gymlcssavak, s gymlcscukrok kavalkdjnak ksznhet.
rdemes minl tbbet fogyasztani belle, mert igen kivl szomjolt.
De kszthetnk belle dessgeket, stemnyeket, st mi tbb teleket is.
Nzznk teht pr epres receptet!
100g eperben 34 kcal 7,2g sznhidrt van!

Epermisu golyk

Hozzvalk 4 fre:
- 35 dkg darlt hztartsi keksz
- 25 dkg mascarpone
- 2 cs diab.vanlis cukor
- 3-4 ek diab. cukor
- 3 ek diab. kakapor
- vanlia aroma
- 20-30 db apr szem eper
Elkszts:
1. A kekszet, a mascarpont, a cukrot, a vanlia aromt s a vanlis cukrot sszedolgozzuk.
- Az epreket megmossuk.
- Dinyinl egy kicsit nagyobb golykat formlunk gy, hogy az epret a kzepbe tesszk.
- Kakaporba meghempergetjk.
- 1-2 rra htbe tesszk.
Flbevgva knljuk. (gy nem olyan nagy s nagyon mutats is.)
Eperleves 10 perc alatt

Hozzvalk:
- 1/2 kg eper
- kb 1/2 liter svnyvz
- pr levl menta
- 1/2 zldcitrom
- kevs diab. cukor (zls szerint, el is maradhat)
- jgkocka
Elkszts:
1. Az epret sszeturmixoltam a mentval s a cukorral.
2. Egy tlba beleszrtam a jgkockt, rszrtem az epret s annyi svnyvzzel ntttem fel, hogy leves srsg legyen.
Epres trhab

Hozzvalk 5 fre:
250 g tr
100 g natr joghurt
400 g eper
60 g diab.cukor
2 tojsfehrje
Elkszts:
1. A trt finom lyuk szrn, egy kanl segtsgvel, ttrjk. Joghurttal fellaztjuk, majd hozzkeverjk a cukrot.
2. Az epret kicsumzzuk, megmossuk, megszrtjuk s turmixban vagy botmixerrel ppestjk, ez is mehet a tlba.
3. A kt tojsfehrjt kemny habb verjk, vatosan hozzforgatjuk az epres-joghurtos trhoz.
4. Jl lehtve knljuk.
Epres hideg trgombc

Hozzvalk 4 fre:
40 dkg tr
2 ek tejfl
1 citrom reszelt hja
2 ek citroml
1 tk vanlia aroma
3 csomag diab. vanlis cukor
5 dkg bzadara
kb. 14 db kisebb
epera tltshez
beforgatshoz
kkuszreszelk/ kakas tortadara/ aprra vgott, prklt mogyor
Elkszts:
1. A trmassza alapanyagait sszedolgozzuk s legalbb 3 rra htbe tesszk (hogy a bzadara jl megduzzadhasson).
2. Hidegen a massza jl formzhatv vlik, tenyernkkel golykat alaktunk ki belle (kb. 14 db lesz), kzepkbe egy-egy szem epret nyomunk.
3. Beforgatjuk a gombcokat a kkuszreszelkbe, tortadarba vagy mogyorba.
4. Tlals eltt jra htbe tesszk fl rra.
Hello Kitty Torta

hozzvalk 6 fre
Piskta:
- 6 tojs
- 20 dkg diab.cukor
- 2 ek vz
- 7 ek cskkentett ch liszt
- fl cs stpor
- 1 dkg diab. kakapor
Krm:
- 1 cs eperz pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek diab.cukor
- 15 dkg vaj
- 15 dkg friss eper
Dsztshez:
- 5 ek diab.cukor + 1 ek vz (kenhet legyen)
- sznes cukrok helyett hasznljunk friss gymlcsket vagy aszalmnyokat
- tortabevoncsoki
Elkszts:
- A 6 tojsfehrjt felverjk habnak, flrelltjuk.
- A 6 tojssrgjt kikeverjk 20 dkg cukorral s 2 ek vzzel.
- Hozzadunk 7 ek lisztet, fl csomag stport, s beleszitlunk 1 dkg kakaport.
- A vgn vatosan beleforgatjuk a 6 tojs felvert habjt.
- Kr alak tortaformt stpaprral kiblelnk, belentjk a masszt, majd megstjk.
- A krmhez egy csomag eperz pudingot felfznk 4 dl tejjel, majd kihtjk.
- 15 dkg vajat kikevernk 3 ek cukorral.
- Miutn a puding kihlt, aprnknt hozzkeverjk a cukros vajhoz.
- A kihlt pisktt flbevgjuk, betltjk az epres krmmel, rszrjuk a megmosott, felaprtott friss epret, majd rrakjuk a fels pisktt.
- A tetejre olvasztott csokibl megrajzoljuk a Hello Kitty formt, amelybe belekenjk a vzzel kikevert cukrot. Sznes gymlcskkel, kaka porral (zls szerint) kirakjuk a masnit s az orrt.
- Krltte a maradk krmmel dsztjk.
Cics gymlcsrizs

Hozzvalk 10 adaghoz:
50 dkg rizs, kszthetjk a Dia-Wellness j tejberizs alapjbl is (sznhidrt 100g-ban 17,7g!)
6 dl tej
15 dkg diab.cukor
1 csomag diab.vanlis cukor
80 dkg tetszleges gymlcs (vagy lecsepegtetett beftt)
4 dl tejszn
A dsztshez:
almaszeletek,eper,szibarack beftt, kiwi, krte zls szerint
A rizst megmossuk, lecsepegtetjk, 6 dl forr vzben feltesszk fni, egy csipet sval megszrjuk, s lefedjk. A tejet felforraljuk a cukorral s a vanlis cukorral.
Amikor a rizs beitta a vizet, rntjk a forr, cukros-vanlis tejet, s letakarva nagyon vatosan fzzk, idnknt keverjk. Amikor mr majdnem beitta a tejet, levesszk a tzrl, de a fedt nem vesszk le mg rla 20-30 percen t. Amikor megpuhult a rizs, kibortjuk egy nagyobb tlba, hogy hljn. Aprra vgjuk a gymlcsket. Ha beftteket is hasznlunk, keverhetnk a kihlt rizsbe kevs befttlevet, hogy szaftosabb legyen. sszekeverjk a rizst s a gymlcsket, ha szksges cukorral mg zesthetjk. A tejsznbl kemny habot vernk, s lazn belekeverjk a gymlcss rizsbe. Rvid idre htbe tesszk, megdsztjk a flretett megmosott gymlcskkel, s tlaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyaszthat: kb. 2 ra mlva
1 adag: 340 kcal
Epres pite

Hozzvalk:
15-20 dkg eper
6 tojs
30 dkg diab.cukor
fl citromleve
1 csomag diab.vanlis cukor
20 dkg cskkentett ch liszt
20 dkg vaj
Elkszts:
A 6 tojs srgjt a vajjal s a cukorral habosra keverjk. Hozzadjuk a vanlis cukrot s citrom levt. sszekeverjk, majd kanalanknt hozzadjuk a lisztet. Utna vatosan hozzadjuk a felvert tojsfehrjt, egynemv dolgozzuk finoman. Az gy kapott tsztt lisztezett tepsibe ntjk.
A megmosott epret 1/3-2/3 arnyban elosztjuk (lehetleg az 1/3 rszben egyforma eprek legyenek). Az epreket flbevgjuk, s 2/3 rszt beleszrjuk a tepsiben lv masszba. Elmelegtett stben, lass tzn 30-35 percig stjk.
Ha kihlt, a maradk epret szpen a tetejre helyezzk.
Epres tejszns colada

Hozzvalk:
10 dkg eper
1 dl 100%-os ananszl
fl dl tejszn
1 evkanl kkuszkrm (vagy 1 evkanl kkusztej-por vagy kkuszszirup)
ha az eper savanyks kis destszer
fl pohr trt jg vagy jgkocka.
Elkszts:
A hozzvalkat, a jgen kvl, sszeturmixoljuk. Amikor mr egynem, krmes a keverk, belentjk a jeget, s azzal is turmixoljuk 4-5 msodpercig (ppen csak sszeforgatjuk). A pohrba nttt italt eperrel, anansszelettel dszthetjk.
Pezsgs epres tiramisu

Hozzvalk 4 fre (4 kehelyhez):
A krmhez:
25 dkg hzi krmsajt(vagy philadelphia krmsajt)
1 tojs + 2 tojs srgja
2 ek mz v. dest
1 dl des pezsg
1 tk kukoricakemnyt
Az eperhez:
30-40 dkg eper
2 ek balzsamecet
2 ek mz v. dest
+ babapiskta, mentalevl
Elkszts:
A tojsokat keverjk ssze a mzzel, a pezsgvel, s a kemnytvel, majd gz felett folyamatos kevergets mellet srtsk be.
Hagyjuk langyosra hlni, majd keverjk bele csommentesre a krmsajtot.
Az epret mossuk meg, vgjuk kisebb darabokra.
Egy serpenyben hevtsk fel a mzet a balzsamecettel.
Amikor forr, adjuk hozz az eperdarabokat, s maximum 1 percig proljuk.
Ezt kveten az epreket vegyk ki egy tlra.
A babapisktt trjk darabokra, s a visszamaradt epres mrtsba forgassuk bele.
Vegynk 4 poharat, s rtegezzk bele a hozzvalkat (krm, piskta, eper, stb.).
A kelyheket egsz pisktval, eperszemekkel, s menta levelekkel dszthetjk.
Epres csirkesalta anansszal

Hozzvalk 2 fre:
1 kzepes rett anansz
15 dkg csirkemell fil
10 szem eper
hagymacsra
1 ek szezm olaj (vagy olva)
s
durvra trt sznes bors
rlt chili
szezms
A majonzhez:
5 ek U1 majonz
2 ek sr tejszn
1 tk U1 mustr
dest (vagy mz)
s
rlt sznes bors
1 ek citroml
Elkszts:
A majonzhez valkat alaposan sszekeverjk, s a htben behtjk.
A csirkemellet apr kockkra vgjuk, s az olajon tpirtjuk.
Szzuk, borsozzuk.
Az ananszt meghmozzuk, a belt apr kockkra vgjuk.
TIPP: Elegnsabb lesz a tlals, ha kettvgjuk az ananszt. A torzst vgjuk ki, majd vatosan vjjuk ki a hst. gy kt anansz hajt kapunk, amikben tlalhatjuk is a ksz saltt.
A hsra teht dobjuk r a kockzott ananszt, majd egy ek szezmsval szrjuk meg, s forgassuk t.
Az epreszemeket csumzzuk ki, mossuk meg, majd negyedeljk.
Keverjk vatosan a hshoz, de mr ne proljuk tovbb.
rlt chilivel tzesebb tehetjk!
A ksz saltt hagymacsrval, s a majonzzel tlalhatjuk.
|